ایجاد راه آهن بوشهریکی ازدرخواست های آرمانی ودیرینه بوشهری هاست که مقامات ارشد کشوردر مواقع ضرورت،قول هایی برای اجراشدن آن می دهند اماهیچ یک ازآنهاتاکنون سوت قطار رادرایستگاه بوشهربه گوش مردم نرسانیده است.
ازمیان ۹رئیس جمهوری که پس ازپیروزی انقلاب شکوهمندجمهوری اسلامی ایران تاکنون ریاست قوه اجرائیه رابه عهده گرفته اندققط ششمین آنهابودکه دراولین سفرخودبه بوشهرواطلاع ازخواسته ی مردم مبنی برایجادراه اهن،ابتداپروژه کارشناسی شده را به تصویب هئیت دولت رسانیدواجرای پرشتاب آنرا بر عهده وزارتخانه های راه وشهرسازی وکشور محول نمودودربازگشت به تهران نیز شخصاپیگیری کرد تا آنجاکه مبلغی آجل به این طرح ملی اختصاص یافت که نتیجه اش زیرسازی قطعاتی ازاین پروژه بود اما دریغاکه این طرح ملی آنقدرکندپیش رفت تاهشت سال دوره ی صدارت اوبه سرآمدوکلا متوقف گردید.
حالاوپس از گذشت سالها،اخیرا زارع استاندار دولت چهاردهم طی دیداری بامدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل ونقل کشور به این موضوع ورودکرده وقول همکاری گرفته است،قولی که به علت پیش بینی نشدن اعتبارات لازم دربودجه سال آینده دل خوش کنکی بیش نیست.
واقعیت امااین است که بوشهر اولین بندری بوده که درپایان جنگ جهانی اول دارای خط ریلی ۶۰کیلو متری تابرازجان بوده که اگرتجارسرشناش بوشهری درهمان زمان این خط ریلی راازانگلیسی هاخریداری کرده بودندالان بوشهرازنظراقتصادی واجتماعی شانه به شانه بنادری همچون هنگ کنگ، شانگهای امارات و…راه می رفت وچه بسایک سروگردن ازآنهابالاتر.
بنابه دلائل وسوابقی که اجمالابه آنهااشاره شدایجاد راه آهن دربوشهرضروریست منتهامسیرآن می باید از استان فارس به استان خوزستان تغییریابدزیراخط ریلی هندیجان هم به بنادر دیلم ،امام حسن ،گناوه و بوشهر نزدیک تراست وهم مشکلات فنی گذراز راه های کوهستانی استان فارس رانداردضمن این که تغییر مسیرپیشنهادی،علاوه براین که درمدت زمان کمتری به بهره برداری می رسد به اعتبارات کمتری هم نیاز داردو دولت چهاردهم چنانچه به دلیل تنگناهای مالی فعلا اجرای پروژه مذکور رالازم نمی داند وکشور های دوست وهمسایه نیز مایل به سرمایه گذاری دراین پروژه نیستندمی توان ازطریق انتشاراوراق قرضه ملی به ضمانت دولت بودجه موردنیاز راتامین نمود.
امیداست افتخار اجرای نهایی این پروژه ملی وبرآورده ساختن آرزوی دیرینه ساکنان استان بوشهردرکارنامه زارع استاندار سخت کوش بوشهربه ثبت برسد.
https://www.pgnews.ir/?p=229298
7 نظر
اتصال از طریق خوزستان چه مزیتی برای بندر بوشهر دارد؟
-اگر برای حمل بار است خوزستان هم بندر دارد و هم راه آهن در شمالیترین نقطه خلیج فارس قرار دارد و به لحاظ کشتیرانی مسیر آن تا مرکز کشور با توجه به فاصله آن و استفاده بیشتر از مسیر دریایی مقرون به صرفهتر است
– استفاده از مسیر بوشهر به شیراز هم خط آهن شیراز را از بنبست خارج میکند و هم استفاده از این مسیر استفاده برای حمل مسافر را دارا است.
هر مسیری احداث شود باید توجیه اقتصادی داشته باشد.اگر توجیه اقتصادی نداشته باشد هیچ کشوری در آن سرمایهگذاری نخواهد کرد.
به عنوان مثال تاجری بارش را در بندر بوشهر پیاده کند و از طریق راهآهن بخواهد بار خود را به تهران یا اصفهان برساند این بار از مسیر خوزستان به مقاصد فوق خواهد رسید. مگر دیوانه است اگر بار خود را از مسیر دریایی که ارزانتر است در بندر امام تخلیه خواهد کرد و از این بندر به مقاصد فوق که ارزانتر است خواهد رسید
نمیدانم هر از چند گاه این ایده مطرح میشود جا دارد طرفداران این فکر بیشتر توضیح دهند تا برای ما هم بیشتر روشن شود.
خالو جان راه آهن خوزستان به راه آهن سرلسری وصله. یه جستار بزن. هه به اصفهان و هم تهران و هم هر جای کشور وصله.
راه آهن فارس در بن بسته. میخوام از بن بست در نیاد. چرا فارسیا دنبال دریا هستن اما دنبال راه آهن و اتصالش به بوشهر نیستن
احسنت و درود پیشنهاد واضح و مبرهنی است. ای کاش مدیران نظام بیشتر واضحات را اجرا کنند.
اولا که ساخت راه آهن دربوشهر هنوز نه بار است نه به دار وعلی رغم درخواست حضرات آیات صفایی بوشهری وحسینی بوشهری دراین مورد،رئیس جمهور قول مساعدی نداد،ثانیا در یادداشتی که به اشتراک گذاشته ام دلائل تغییر مسیر اهواز-بوشهربه جای شیراز بوشهر راتوضیح داده ام لطفا یکباردیگر مطالعه بفرمائید.
درودبرشما
اولاپروژه راه آهن بوشهر هنوز به داراست نه به بار،ثانیاعلی رغم درخواست حضرات آیات صفائی بوشهری وحسینی بوشهر درموردراه آهن،رئیس جمهور جواب مساعدی نداد،من بنده دلائل تغییر امتدادراه ریلی اهواز-بوشهر به جای شیراز-بوشهر را درمقاله ام شرح داده ام لطفا یکباردیگر مطالعه بفرمائید.
مرد مومن کشور تحریم است و برای کالای اندکی که وارد می شود همین تریلی ها زیادند . سال اینده نیسان آبی برای حمل کالا کفایت می کند .
آدم حیران است که شما تو چه عالمی سیر می کنید ؟
پزشکیان تو حقوق پرستار و کارگر مونده . تو زیر ساخت انرژی مونده . کفگیر بودجه به ته دیگ خورده .
مثل اینکه یک بچه کپر نشین از پدرش تقاضای پی اس فایو می کند . در حالی که در آن کپر و بیابان نه برق است نه مانیتور و نه پول خرید پی اس .
نسل ما خلوت و سکوت پیشه کند سنگینتر است تا جوک بتراشد .
درست میفرمایین. همه ما و دولتمردان ما دوست دارند که بهترین زیرساخت های ریلی و جاده ای را داشته باشیم. اما متوجه هستید که ۳۰ هزار مگاوات برق کم داریم و روزی چند ساعت خاموشی برق.
اون نیسان آبی هم که اشاره کردید ، واقعا زدین توی خال
انگار همه چیز دست به دست هم میده که سالهای ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ سخت ترین سالهای پیش روی ما باشه.
خدا بخیر کنه. یه بارونی هم نمیاد بلکه اندک آبی در جویبارهای روستا برای کشاورزی جریان کنه