خلیج فارس:انتشار یک ویدیوی کوتاه از اظهارات عباس عبدی درباره حل مشکل جمعیت با مهاجرت اتباع خارجی واکنشهای تندی را به همراه داشت.
به گزارش«خلیج فارس» به نقل از فرارو؛به تازگی ویدیویی کوتاه از سخنرانی عباس عبدی، روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی درباره موضوع مهاجرت و جمعیت منتشر شده است که با واکنشهای تندی روبرو شد. در تیتر این ویدیو که اولین بار با لوگوی سایت ۹۰ اقتصادی – منتسب به سازمان تبلیغات اسلامی – منتشر شده، آمده است: «بحران جمعیت را باید با پذیرش مهاجرین افغان حل کرد». یک رسانه اصلاحطلب نیز ویدیوی یک دقیقهای صحبت عبدی را با همین تیتر بازنشر داد.
عبدی در این بخش از سخنرانی گفته است: «بخش عمدهای از [مشکل جمعیت] را میتوان با مهاجرت حل کرد. از اقوامی که فارس و ترک هستند و هیچ ایرادی هم ندارد. همانطور که از کشورهای دیگر به اروپا میروند. این نگاه امنیتی – کاری هم به موضوع جمعیت ندارم، یک نگاه فاجعهبار است. در افکار عمومی هم دیدید که افغانی فلان است و … . اینها نگاهی ضدتوسعه است. اگر غرب امروز مهاجر نپذیرد، اقتصادش سقوط میکند. یکی از دلایلی که ایالات متحده قدرتمند است، مهاجرپذیری است. سالانه ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر به صورت شانسی و گزینشنشده (اشاره به لاتاری گرین کارت) مهاجر میپذیرد. جلوی مهاجرت را بگیرند، این اقتصاد میایستد. اروپا هم همین است، فرقی نمیکند. روسیه هم چون شبیه ما نمیتواند مهاجر بپذیرد، از این نظر دچار بحران است.»
توضیحات بعدی عبدی
عباس عبدی، ۲۹ اردیبشهت در اعتماد نوشت: «روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت به مناسبت روز جهانی خانواده، به دعوت انجمن جامعهشناسی بنده به همراه خانم دکتر کاظمیپور در خانه اندیشمندان نشستی برگزار کردیم. سخنان خانم دکتر کاظمیپور در باره متغیرهای اصلی و کلی خانواده بود، و سخنان من نیز در باره مسأله روز خانواده یا فرزندآوری بود، که چرا و چگونه فرزندآوری لوث شده است. متن پیاده شده این سخنان و صوت آن را به محض دریافت تقدیم میکنم. منتظر بودم که کل صورت و تصویر آن منتشر شود که به یک باره دیدم، بخش کوتاهی (یک دقیقه) از سخنان پایانی، در فضای مجازی منتشر شده و برخی از فعالان رسانهای نیز در نقد آن به نکاتی اشاره کردهاند، بدون اینکه توجه شود که ابتدا چه گفتهام.»
در بخش دیگری از یادداشت آمده است: «در باره فرزندآوری مفصل توضیح دادم که دو عامل کلی در کاهش فرزندآوری موثر است. اول تحولات اجتماعی و رشد و توسعه جامعه که در این باره تاثیر چندانی نمیتوان گذاشت. ولی ایران هنوز با این وجه از مشکل مواجه نیست. ولی علت اصلی و مهم چیز دیگری است که در تمام یادداشتهای خود مکرر به آن اشاره کردهام و حتی نتایج آخرین پیمایشها را هم در آنجا خواندم، این عامل همان وضعیت نامناسب اقتصادی و توقف رشد آن در دهه ۱۳۹۰ است که آن را عامل اصلی تشدید این فرآیند دانستم و اینکه با اقداماتی شبیه قانون فرزندآوری هیچ مشکلی حل نخواهد شد که بدتر میشود.
شرح این مسأله کلیت سخنرانی را تشکیل میداد. نکته دیگری که اضافه کردم این بود، هنگامی که سبک زندگی مردم با ابعاد کوچک خانواده هماهنگ شود، برگرداندن آن به شرایط با فرزند بیشتر ممکن نیست و به مسأله مسکن اشاره کردم و مواردی را از کشورهای دیگر مثال زدم. در پایان این نکته مطرح شد که باید بدانیم اگر روند کاهنده جمعیت بر اثر تحولات اجتماعی و فرهنگی باشد بازگرداندن این روند به سادگی ممکن نیست و بسیاری از کشورها در افزایش زاد و ولد شکست خوردهاند. البته ما هنوز به این مرحله نرسیدهایم. آن کشورها نیز مسأله را از طریق مهاجرت حل کردهاند یا تخفیف دادهاند، و روشن است که مهاجرت متفاوت از پناهندگی است.»
عبدی در پایان با یادآوری نوشتههایش پیشینش درباره معضلات پناهندگی در اقتصاد یارانه محور ایران، یادآور شد: «تقطیعهایی در فضای مجازی به ویژه از سوی ترولهای مجازی، دور از انتظار نیست، و استقبال افراد سطحی نیز از آنها عجیب نیست ولی از نویسندگان و صاحبنظران محترمی که با فضای مجازی آشنا هستند و از سوی دیگر مطالب مکتوب من نیز در دسترس آنان است، انتظار داشتم که اجازه ندهند این شیوههای نقد رواج یابد، زیرا کمکی به حل مسایل جامعه ایران و شکلگیری تفاهم نمیکند. روزی نوبت خودتان هم خواهد شد و ترولها به جان شما خواهند افتاد.»
پاک کردن صورت مسئله
یکی از فعالان فضای مجازی، در یادداشتی تلگرامی راجع به این ویدیو نوشت: «در میان صدها راهکار برای نجات اقتصاد ایران، عجیبترین نسخهها همیشه از همان جایی میآیند که سالها پیش از دیوار سفارت بالا رفتند و امروز در جایگاه مشاوران و نظریهپردازان اتاقهای فکر جا خوش کردهاند. عباس عبدی، چهرهای باسابقه در سیاستورزی ایرانی، اینبار نسخهای تجویز کرده که نه تنها با اصول ملی همخوانی ندارد، بلکه در بلندمدت میتواند ساختار اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران را به چالش بکشد. اینکه راهحل بحران اقتصادی را در «زاد و ولد مهاجران افغان» جستوجو کنیم، بیش از آنکه دغدغهای جمعیتی باشد، نوعی شانه خالی کردن از مسئولیت برنامهریزی و اصلاح سیاستهای ناکارآمد گذشته است. ما با بحران اقتصاد مواجهیم چون سالهاست به جای بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی، کشور را با شعارهای بیپشتوانه و تصمیمات بیبرنامه اداره کردهایم؛ حالا قرار است با تزریق جمعیتیِ وارداتی، صورتمسأله را پاک کنیم؟»
واکنشها در توئیتر
ویدیوی منتشر شده در فضای توئیتر فارسی واکنشهای تندی به دنبال داشت. بخشی از واکنشها حاوی فحاشی به عبدی بود و معمولاً هشتگ معروف «اخراج افغانی مطالبه ملی» را همراه خود داشت. تعداد قابل توجهی از کاربران توئیتر، سابقه عبدی در جریان حمله به سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ را مورد توجه قرار دادند و هر دوی این اقدامات را نسخههای اشتباه خواندند. یک کاربر ناشناس با بازنشر این ویدیو نوشت: «عباس عبدی هستن از پیشکسوتان سفارت نوردی… در حالیکه برا خودمون آب و برق و گاز و … نداریم، ببینید چه طیفی دنبال مهاجر پذیری هستن، ایشونم همون طرفه…» و کاربر دیگری نوشت: «عباس عبدی با وقاحت تمام، نسخه واردات جمعیت را برای ایران تجویز میکند؛ نسخهای که حتی طراحانش در اتحادیه اروپا امروز از آن عقبنشینی میکنند. این سطح از تحلیل، نشاندهنده وابستگی فکری و بیهویتی مطلق گلوبالیستهای وطنیست.»
برخی دیگر اقدام به فحاشی نکردند بلکه به نقد این موضوع پرداختند. یک استاد علوم سیاسی دانشگاه پیام نور در این خصوص نوشت: «آیا عباس عبدی نمی داند که کشورهای مهاجر پذیر نخبگان کشورهای دیگر را می پذیرند؟»
کاربر دیگری در حمایت از عبدی اظهار داشت: «نگاه امنیتی به مهاجرین نگاهی فاجعهبار و ضد توسعه است. عباس عبدی جزو نظریه پردازان اصلاح طلب هستند. امابسیارمنصفانه ودقیق صحبت کردند. این نشان میدهد عده کثیری از نخبگان از تمام جریانهای سیاسی مخالف روش فعلی برخورد با مهاجر هستند.»
https://www.pgnews.ir/?p=260670