خلیج فارس: کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: نتایج آخرین پایش ملی نشان میدهد که وضعیت دریافت ید در زنان باردار این استان نامطلوب است و این موضوع میتواند منجر به اختلالات برگشتناپذیر ذهنی و رشدی در نوزادان شود.
به گزارش خلیج فارس؛ ادریس نریمانی در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: ید یک ماده معدنی حیاتی برای تولید هورمونهای تیروئیدی است که نقش کلیدی در رشد مغز جنین و عملکرد متابولیک بدن دارد.
وی بیان کرد: کمبود ید در دوران بارداری با عوارض جبرانناپذیری همراه است و کاهش ضریب هوشی کودک (IQ)، اختلال در رشد مغزی، افزایش خطر سقط جنین، زایمان زودرس و عقبماندگیهای ذهنی و جسمی از مهمترین پیامدهای کمبود این ریزمغذی در زنان باردار است.
نریمانی با اشاره به نتایج ششمین پایش ملی ید در زنان باردار که با همکاری وزارت بهداشت و پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شدهاست، افزود: دادههای بهدست آمده نشان میدهد که سطح ید دریافتی در زنان باردار استان بوشهر، مشابه بسیاری از استانهای دیگر، در وضعیت نامطلوب قرار دارد.
وی گفت: ارزیابی “غلظت ید ادرار” (UIC) شاخص استاندارد و طلایی برای سنجش وضعیت ید بدن است و از آنجا که حدود ۹۰ درصد ید مصرفی از طریق ادرار دفع میشود، UIC بازتاب دقیقی از دریافت اخیر ید در بدن است.
نریمانی افزود: در زنان باردار، غلظت مطلوب ید ادرار بین ۱۵۰ تا ۲۴۹ میکروگرم در لیتر است و مقادیر کمتر از ۱۵۰ نشاندهنده کمبود ید به شمار میرود؛ بر اساس پایش اخیر، میانگین ید ادراری زنان باردار در بوشهر پایینتر از سطح مطلوب است.
این کارشناس تغذیه تاکید کرد: آگاهی و آموزش عمومی درباره اهمیت مصرف ید در دوران بارداری ضروری است و باید اقدامات پیشگیرانه با دقت و حساسیت دنبال شود.
وی توصیه کرد: مصرف نمک یددار تصفیهشده، استفاده از مکملهای ید با تجویز پزشک، و گنجاندن غذاهای غنی از ید مانند ماهی، لبنیات و تخممرغ در رژیم غذایی روزانه از راهکارهای مؤثر پیشگیری از کمبود ید است.
نریمانی همچنین به نحوه نگهداری نمک یددار اشاره کرد و گفت: ید موجود در نمک به نور و حرارت حساس است، بنابراین باید نمک یددار در ظروف دربسته و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری و در انتهای فرآیند پخت به غذا اضافه شود.
وی عنوان کرد: با توجه به ارتباط بین مصرف نمک و فشار خون بالا، لازم است در میزان مصرف آن نیز دقت شود؛ حداکثر مصرف روزانه نمک باید کمتر از پنج گرم برای افراد زیر ۵۰ سال و کمتر از سه گرم برای سالمندان و بیماران قلبی باشد.
https://www.pgnews.ir/?p=282244