خلیج فارس:عباس عراقچی وزیر امور خارجه در نشست گفتگوی ایرانی عربی «روابط مستحکم و منافع متقابل» گفت: ایران دستیابی و استفاده از سلاح های هسته ای را حرام دانسته اما همزمان بر حق خود بر استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای تاکید دارد.
به گزارش«خلیج فارس» به نقل از جماران؛وزیر امور خارجه کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران دستیابی و استفاده از سلاح های هسته ای را حرام دانسته و همواره یک عضو متعهد به نظام عدم اشاعه بین المللی بوده است. اما همزمان بر حق خود برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای به شمول غنی سازی اصرار دارد.
دوحه پایتخت قطر در تاریخ ۲۰ تا ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ میزبان یکی از مهمترین گردهماییهای دیپلماتیک منطقهای در سال جاری است؛ چهارمین دوره «کنفرانس گفتوگوی ایران و کشورهای عربی» با عنوان «روابط قوی و منافع متقابل». این رویداد بهطور مشترک توسط «شورای راهبردی روابط خارجی ایران» و «مرکز مطالعات الجزیره» برگزار میشود.
ایران چه در محیط منطقهای و بینالمللی به اصل گفت و گو اعتقاد کامل دارد
«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه کشورمان در سخنرانی خود با عنوان «روابط قوی و منافع مشترک» در این نشست گفت: بسیار خرسندم که امروز در چهارمین نشست گفتوگوهای ایرانی – عربی تحت عنوان «روابط قوی و منافع مشترک» فرصتی برای گفتوگو و تبادل نظر با اندیشمندان و فرهیختگان منطقه جهت بهبود تعامل و تفاهم بین ایران و جهان عرب فراهم شده است. از شورای راهبردی روابط خارجی در تهران و مرکز مطالعات الجزیره در قطر برای برگزاری این نشست قدردانی میکنم یاد و خاطره وزیر شهید حسین امیرعبداللهیان که سال گذشته سخنران این همایش در تهران بود را گرامی میدارم.
وی افزود: بدون شک روابط حسنه ایران و جهان عرب در طول تاریخ و در چارچوب تمدن بزرگ اسلامی، دستاوردهای ارزشمندی را نصیب تمدن اسلامی و کل جهان کرده که اکنون از جمله میراث مشترک اسلامی محسوب میشوند و موجب افتخار ماست. منطقه ما که از گذشتههای دور، گهواره تمدنهای کهن اندیشه های والا و فرهنگهای غنی بوده است، امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند تفاهم همبستگی و همکاری متقابل است. جمهوری اسلامی ایران چه در سطح داخلی و چه در محیط منطقهای و بینالمللی به اصل گفت و گو اعتقاد کامل دارد.
به مرحله بالاتری از گفتگوها و همکاریهای منطقه ای وارد شده ایم
عراقچی خاطرنشان کرد: بر مبنای سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران، ما بر تحقق وقاف منطقه ای اصرار داریم. در یک سال گذشته ما شاهد تحولات زیادی در منطقه غرب آسیا بودیم، این تحولات به رغم همه تلخیها، موجبات نزدیکتر شدن دیدگاه های کشورهای منطقه و رسیدن به فهم مشترک در مقابله با تحولات و تهدیدها را فراهم کرده است. امروز میتوانیم بگوییم به مرحله بالاتری از گفتگوها و همکاریهای منطقه ای وارد شده ایم. ما توانستیم در سال گذشته اولین نشست مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران را اگر چه غیر رسمی بعد از چهار دهه برگزار کنیم.
وزیر خارجه ادامه داد: ما دریافته ایم که مشترکات ما فراوان و بسیار بیشتر از نقاط اختلافی است که البته بخش عمده ای از آنها ساختگی و تحمیل شده از بیرون هستند. با این حال امروز نمیتوان از تحقق اهداف جهان اسلام سخن گفت و در عین حال نسبت به ستمی که به ملت فلسطین روا داشته شده چشم فرو بست. موجودیت صهیونیستی مهمترین منبع تهدید صلح در منطقه است و آمریکا با حمایت از آن خود را در جایگاه همدست و شریک جنایات این رژیم قرار داده است.
رژیم صهیونیستی منبع ناامنی و تهدید و جنگ است
عراقچی افزود: ایده دو دولتی که با توهم ایجاد به مدت چند دهه حقوق ملت فلسطین را بیش از پیش از بین بردند. اکنون رسما توسط رژیم صهیونیستی منتفی اعلام شده و اساسا این رژیم اکنون بی هیچ ملاحظه ای به دنبال امحای استعماری ملت فلسطین از طریق هولناک ترین شیوه های نسل کشی و کوچ اجباری است. رژیم صهیونیستی به عنوان موجودیتی شرور و جنایتکار در منطقه طی ۸ دهه اخیر همواره برای منطقه پیرامونی، منبع ناامنی و تهدید و جنگ بوده است. این رژیم به همه همسایگان فلسطین اشغالی تجاوز کرده و هم اکنون نیز همزمان با نسل کشی در غزه سوریه و لبنان را جولانگاه تجاوزات و حملات تروریستی مستمر خود کرده و بارها به یمن حمله کرده است.
باید اصل مشارکت را جایگزین سیاست موازنه قدرت کنیم
وزیر خارجه با اشاره به اینکه هدف رژیم صهیونیستی از این تجاوزات تخریب و تضعیف و کشتار در کشورهای اسلامی و اشغال هر چه بیشتر سرزمین کشورهای منطقه است، خاطرنشان کرد: مقابله با این شرارتها وظیفه قانونی و اخلاقی همه دولتهای منطقه به شمار میرود. این تحول گفتمانی باید چنان باشد که اصل مشارکت را جایگزین سیاست موازنه قدرت کند. همینطور تحول گفتمانی مزبور، مستلزم تعاون و همکاری در حوزه هایی مانند تبادلات فرهنگی، گردشگری و تجارت است. رشد و شکوفایی در گرو رویکرد منطقه قوی و نه کشور قوی است. این نشست گامی در جهت جایگزینی تفاهم با تقابل است و باید آن را توسعه داد. گام بعدی طراحی سازوکاری نهادین برای تداوم این گفت و گو ها، ایجاد و تقویت مجاری ارتباطی میان نخبگان و تعریف پروژه های جمعی برای چاره اندیشی در مورد منطقه است.
ایران به دنبال سلاح هستهای نیست
سیدعباس عراقچی بخش پایانی سخنرانی خود را به گفت و گو های غیرمستقیم میان ایران و آمریکا که فردا یکشنبه ۲۱ اردیبهشت دور چهارم آن برگزار میشود، اختصاص داد و گفت: جمهوری اسلامی ایران دستیابی و استفاده از سلاح های هسته ای را حرام دانسته و همواره یک عضو متعهد به نظام عدم اشاعه بین المللی بوده است. اما همزمان بر حق خود برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای به شمول غنی سازی اصرار دارد. ما به دنبال سلاح هسته ای نیستیم و اصولا سلاح های کشتار جمعی هیچ جایگاهی در دکترین امنیتی ایران ندارند. ، به همین جهت ما از مبتکرین ایجاد منطقه عاری از سلاح های هسته ای در منطقه غرب آسیا بودیم.
وی ادامه داد: لازم است کشورهای غربی و همه آنهایی که مدعی مقابله با سلاح های هسته ای هستند، از استانداردهای دوگانه خودداری کنند. نمیتوان از یک سو مدعی نگرانی از انرژی صلح آمیز هسته ای ایران و دیگر کشورهای منطقه بود اما اجازه داد یک رژیم اشغالگر، متجاوز و نسل کش، دارنده زرادخانه بزرگ تسلیحات هسته ای باشد. ما به گفت و گوهای خود با دولت آمریکا و البته همزمان با اروپا، روسیه و چین با حسن نیت ادامه میدهیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: اگر هدف از این مذاکرات، ابراز اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای باشد، این تحصیل حاصل است. فلذا رسیدن به یک توافق کاملا در دسترس است اما اگر هدف، محروم کردن ایران از حقوق هسته ای خود و دیگر درخواست های غیرواقعی و غیرمنطقی باشد، باید به صراحت بگویم که جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه از هیچ یک از حقوق ملت پرافتخار ایران عقب نخواهد نشست.
https://www.pgnews.ir/?p=257647