خلیج فارس: «شمال مناطق محروم»! این تعبیری بود که برخی خبرنگاران در زمانی به کار بردند که به دنبال بازگشایی دریچه سد رئیسعلی دلواری، چنان حجم آبی به پایین دست هدایت شد که حاضران در این محل را طی گرمترین روز سال برای دقایقی خنک کرد.به گزارش خلیج فارس؛ شرکت آب منطقه ای بوشهر با برگزاری تور خبری بازدید از سد رئیسعلی دلواری، ابتکار به خرج داده و در مقابل دیدگان حدود 40 تن از فعالان رسانه ای استان دریچه سد را باز کرد که برای دقایقی هوای خنکی در زیر دست سد رقم زد که خبرنگاران در آنجا برای دیدن این صحنه تجمع کرده بودند.
در حاشیه این بازدید، «راستاد» مدیر سد بیان کرد: ظرفیت سد رئیسعلی دلواری 750 میلیون متر مکعب است و از سال 86 که افتتاح شده، آب پشت آن بیشتر از 50 درصد ظرفیتش نبوده است. برهمین اساس، از ابتدای سال آبی جاری (مهر گذشته) تاکنون ۳۳۴ میلیون مترمکعب آب جذب شده که ۱۶۸ میلیون مترمکعب آن برای اراضی کشاورزی و تعهدات زیست محیطی پایین دست سد رهاسازی شده است.
90 درصد مصرف آب استان در بخش کشاورزی
سپس نشست خبری مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان با محوریت پروژه های تامین آب برگزار شد.
علی محمدی با بیان اینکه در استان بیشترین سرانه آب را در بخش کشاورزی است گفت: ٩٠ درصد آب سطحی و زیرسطحی استان در بخش کشاورزی مصرف می شود که باید با الگوی کشت و مکانیزه شدن آبیاری، بهره وری آب را بهبود بخشد. 6 درصد دیگر برای بخش صنعت و 4 درصد باقی مانده هم برای مصارف شرب است.
تلاش برای آبگیری 3 سد استان در سالجاری
محمدی با بیان اینکه سطح استان به کارگاه سدسازی مبدل شده، تصریح کرد: با توجه به اینکه بخش عمده آورد آب باران های زمستانی طی سنوات گذشته به دریا می ریخت، مدیریت آنها در قالب سد اقدام بزرگی است که با تکمیل و بهره برداری پروژه ها، تاثیراتش را در زمینه کشاورزی و پیشگیری از سیلاب ها نمایان می کند.
وی در ادامه به تشریح پروژه های سدسازی در سطح استان پرداخت و بیان کرد: کارگاه سدسازی در استان از گناوه ووسد گپ و رجرون و روستایی پس از تکمیل مطالعات شروع شود.
محمدی با بیان اینکه درحال تکمیل مطالعات سدهای “گپ” و “رجدون” در شهرستان گناوه هستیم تا امسال عملیات اجرایی اش شروع شود، افزود: در دشتستان نیز به عنوان قطب نخیلات و کشاورزی، سد دالکی داریم که یکی از ابر پروژه های استان می باشد و 13 هزار هکتار از نخیلات را پوشش می دهد و می تواند آب شرب شهرستان را هم تامین کند.
مدیرعامل آب منطقه ای بوشهر افزود: پیشرفت پروژه سد دالکی ۵۶ درصد است و درحال پیگیری شیوه های مختلف تامین مالی برای تسریع در این پروژه هستیم تا در صورت تحقق منابع، این سد امسال به مرحله آبگیری برسد.
به گفته وی، سد دهرود که در دهه فجر گذشته آغاز شد، یکی دیگر از پروژه های تامین آب دشتستان است.
محمدی به دو سد باهوش و خائیز در تنگستان اشاره کرد و گفت: سد خائیز به مرحله آبگیری رسیده و دو سال است که نخیلات شهرستان را آبیاری می کند، اما سد باهوش در حال ساخت است و ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و بزودی بتن ریزی آن آغاز می شود. اگر روند تامین اعتبار مناسب باشد، سال آینده به مرحله آبگیری می رسد.
وی به سد دشت پلنگ شهرستان دشتی برای تامین آب شرب جنوب استان و کشاورزی منطقه شنبه اشاره کرد و گفت: این سد از محل منابع تسهیلات خارجی در حال تامین اعتبار است و پیشرفت بسیار مطلوبی دارد و تلاش داریم امسال به آبگیری برسد.
محمدی خاطرنشان کرد: سد باغان هم با هدف تامین بخشی از آب شرب شهرستان جم و همچنین آب شرب و کشاورزی منطقه طسوج شهرستان دشتی درحال تکمیل است که انتظار داریم تا پایان سال جاری به بهره برداری برسد. ضمن اینکه خط انتقال آب آن به شهر جم هم پیشرفت 80 درصدی دارد.
وی به سد اخند عسلویه اشاره کرد و گفت: این سد در سفر ریاست جمهوری به مرحله آبگیری رسید.
اجرایی نشدن تعهدات وزارت نفت
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای بوشهرسفره دلش را هم در جمع خبرنگاران باز کرد و از اجرایی نشدن تعهدات نفتی ها که در سفر رییس دولت سیزدهم مصوب شده بود، انتقاد کرد.
محمدی تصریح کرد: در دومین سفر استانی رئیس جمهور شهید به بوشهر، برای تکمیل سدهای استان، مجموعه های تابعه وزارت نفت 800 میلیارد تومان متعهد شدند، اما بخش عمده آن زمین ماند.
وی با اشاره به اینکه بخشی از پروژه های سدسازی استان برای تامین آب شرب نفتی هاست، افزود: آنها متعهد شدند در مقابل برای سدهای دهرود دشتستان، باهوش تنگستان، تکمیل اخند عسلویه و خط انتقال سد باغان که بعضا در راستای خدمات دهی به خودشان است، اعتباراتی را تامین کنند، اما در موقع عمل پای کار نیامدند که گلایه مند هستیم.
https://www.pgnews.ir/?p=167175