خلیج فارس: با وجود پایان زودهنگام فستیوال «کوچه» در راستای همدلی با حادثه تلخ بندر شهید رجایی، واکنش ها به این رویداد ادامه دارد.
قاسم روانبخش نماینده قم در مجلس طی نطق خود به فستیوال کوچه حمله کرد و مدعی شد: «وقتی از حجاب کوتاه آمدیم و قانون عفاف و حجاب را کنار گذاشتیم، گام بعدی رقص مختلط در کوچه و خیابان است؛ گام بعدی چه بسا حرکت به سمت جشن فرهنگ و هنر شیراز که در طاغوت برگزار میشد است. یک روز در قم، یک روز در سالن وزارت کشور و حالا هم در خیابانها و کوچههای بوشهر؛ وزیران ارشاد و میراث فرهنگی بدانند اگر این روند ادامه یابد، ما نمایندگان تصمیم دیگری اتخاذ خواهیم کرد.»
در واکنش به این اظهارات، مهرداد خدیر در عصرایران نوشت: «کل شکایت او از برگزاری یک فستیوال هنری در بندر زیبای بوشهر است و این که چرا بخشهایی از مردم این دیار به انتقادات و حملات اعتنا نکردند و به عکس استقبال بسیار باشکوهی از برنامه هنری داشتند و البته میدانیم به خاطر فاجعه در بندرعباس ادامه فستیوال شاد میسر نبود و به سوگ بدل شد و همان مردم در صف اهدای خون ایستادند… سلیقه فرهنگی شما را اکثریت مردم ایران پس زدهاند. “کوچه” خوب یا بد در فرهنگ مردم جنوب ریشه دارد و از نگاه مردم فرهنگ در هنر و موسیقی متجلی میشود.»
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح طلب هم در یادداشتی به ریشه یابی مخالفت ها با فستیوال کوچه پرداخت. در بخشی از یادداشت وی در روزنامه اعتماد آمده «به نظرم مساله اصلی مخالفتها به علت ترس از تصرف عرصه عمومی از سوی رقیب است…. عرصهای که پیشتر در انحصار فرهنگ و مراسم همسو با ارزشهای رسمی بود، اکنون رقیبی پیدا کرده است که بهطور قطع قویتر و مهمتر از قوتش، پویاتر و رو به رشدتر از جریان رسمی است. در واقع مساله بر سر شکست انحصار کوچه و خیابان و عرصه عمومی است و نه چیز دیگر.
اینکه میگویند اینها خلاف شرع است یا اختلاط زن و مرد و… اینها همه بهانه است. چون پیشتر چنین وضعی را برای حوزههای خصوصی آنان پذیرفته بودند، پس دلیلی نداشت و ندارد که این گروهها در همان حوزهها محصور و محدود باقی بمانند. این اشتباهی بود که در مورد حجاب هم شد.»
عبدی در پایان یادداشت خود تاکید کرده: «تنها راه مفید، به رسمیت شناختن دیگران و درک آنان همانگونه که هستند، در چارچوب فرهنگ و قانون کشور است. با اطمینان میتوان گفت که همه مشکلات به نحوی مرتبط با این خطای راهبردی است که دیگران را به رسمیت نشناسیم و بخواهیم همه مثل ما باشند. این شدنی نیست و آب در هاون کوبیدن است.»
روزنامه اصولگرای خراسان هم یادداشت مفصلی با تیتر «درس دلنشین فستیوال کوچه» منتشر کرد. در بخش هایی از آن آمده: «برگزارکنندگان این رویداد شادمانه، بیآنکه منتظر مجوز یا ارزیابیهای رسمی بمانند، محورهای اجرایی را به احترام سوگ جانباختگان بندرعباس متوقف کردند؛ اقدامی فراسوی سیاست رسمی که نشان داد در بزنگاه بحران، قدرت اجماع فرهنگی میتواند از ساختارهای رسمی و اداری پیشی بگیرد.
«فستیوال کوچه» به ما آموخت که همدلی و همبستگی، محصول احترام به تفاوتها و اعتماد متقابل است. اگر ساختارهای رسمی بتوانند با طراحی چارچوبهای اعتمادمحور، فضای بیشتری برای کنشهای فرهنگی مردمی باز کنند، میتوانند حلقههای اتحاد را نه با اراده از بالا، که با پویایی و انگیزه از پایین برقرار سازند. این همان درسی است که رفتار دلنشین مردم کوچهمحور در روزهای عزای بندرعباس به ما ارائه کرد. در نهایت، تنوع نقطه قوت یک ملت است، نه تهدید؛ و همبستگی در شرایط بحرانی، معیار بلوغ اجتماعی است.»
در این زمینه
https://www.pgnews.ir/?p=254485