خلیج فارس: چندی قبل، بازار آنلاین «دیجی کالا» در گزارش فروش سال قبل خود، دست به جیب ترین مشتریانش را بوشهری ها معرفی کرد، حالا هم یک گزارش رسمی نشان می دهد شهروندان این استان پایین ترین میزان پس انداز در بین 31 استان کشور را دارند؛ شاخص هایی که باید آن را به «لارج» بودن بوشهری ها نسبت داد یا گرفتار شدن مردمش در تله گرانی.
به گزارش خلیج فارس؛ اخیرا مرکز آمار ایران داده های خود پیرامون درآمد و هزینه خانوار طی سال گذشته را منتشر کرده که هفته قبل بخشی از آن را منتشر کردیم و نکته قابل تاملش، رتبه یک روستاهای استان بوشهر از نظر هزینه های زندگی بود.
اما وقتی گزارش مرکز آمار را بیشتر زیر و رو کردیم، نکته دیگری هم جلب توجه می کند و آن رتبه آخر بوشهری ها در امکان پس انداز است.
تنها سیستان و بلوچستان پایین تر از بوشهر می باشد که البته از نظر سطح درآمد و هزینه های زندگی همسان نیستند و در رتبه پایین تر می باشند.
داده های مرکز آمار نشان می دهد سال گذشته یک شهروند بوشهری به طور متوسط 230 میلیون تومان درآمد و 212 میلیون تومان هزینه هایش شده، به عبارتی 18 میلیون امکان پس انداز داشته است.
برهمین اساس بوشهر مشترکا با کرمانشاه در رتبه یکی مانده کشور به آخر از نظر امکان پس انداز قرار گرفته است.
همچنین بوشهری ها از نظر درآمدی در رتبه 12، ولی در هزینه جایگاه 5 کشور قرار دارند.
به عبارتی، هرچند طی یکسال گذشته دخل شهروندان این استان پایین تر از متوسط کشوری بوده (کشور: 256 میلیون تومان/ بوشهر: 230 میلیون تومان)، اما وقتی پای خرج به میان می آید، بوشهری ها دست به جیب تر هستند. (کشور: 206 میلیون تومان/ بوشهر: 212 میلیون تومان).
اما پرسش جدی اینجاست؛ اینکه بوشهر استان آخر کشور از نظر امکان پس انداز است، می توان نشانه ای از این گزاره همیشگی باشد که کالا و خدمات در اینجا گرانتر از سایر نقاط کشور است و آخر ماه پول زیادی برای شهروندان این استان نمی گذارد.
شاید هم بی راه نباشد که چنین وضعی را به «لارج» بودن بوشهری ها و زندگی آنها در اکنون ربط داد که علاقه شان به اشعار خیام هم از همین روحیه آب می خورد؛ شاعری که تاکید دارد رنج بیهوده نبریم و در پی آسودگی و خوشی حال باشیم:
تا کی غم آن خورم که دارم یا نه/ وین عمر به خوشدلی گذارم یا نه
پرکن قدح باده که معلومم نیست/ کاین دم که فرو برم برآرم یا نه
شما چه فکر می کنید؟
در این زمینه
- خانوار روستایی بوشهر رکورددار هزینه در کشور شدند! + اینفوگرافیک
- بوشهریها دست به جیبترین مردم ایران! + عکس
3 نظرات
به نظرم توجه به چند نکته در این خصوص می تواند راهگشا باشد؛
۱- فرهنگ خاص مردم در استان های جنوبی بالاخص در استان بوشهر
با مشاهدات فردی شاهد آن هستم که عمده هزینه کرد خانوار معیار ساکن استان بوشهر در خارج از استان یا کشور انجام می شود که این امر به خودی خود هزینه ها را افزایش می دهد
۲- هزینه بالای تهیه مواد خوراکی تازه در بوشهر؛
چند وقت پیش در همین تارنما گزارشی منتشر شد مبنی بر عدم هزینه کرد گردشگران در استان بوشهر که این امر ناشی از چند موضوع موثر است؛ نگهداری میوه و ترهبار در استان هزینه بر تر است، هزینه مصرف برق برای واحدهای توزیعی به قیمت تجاری حساب می شود
۳- مهمتر اینکه به نظر میرسد عرضه محصولات خوار و بار در بوشهر انحصاری شده است و رقیبی برای وضعیت موجود وجود ندارد
۴- عرضه گسترده محصولات ته لنجی و وارداتی در استان که در سطح بالایی هم مصرف می شود و قیمت دلاری آن هزینه ها را افزایش می دهد
۵- کمبود زمین در شهر بوشهر و ایجاد منطقه بندی ذهنی برای شهروندان که قیمت املاک و مستغلات را به شدت افزایش داده و از سوی دیگر تجمع برخی اصناف در محله های خاص که ناگزیر این هزینه بر بر قیمت عرضه محصولات سرشکن می کند
همونی که خیام گفته درسته
تا کی غم ان خورم که دارم یا نه،،،یک عمر به خوشدلی گذارم یا نه…
شما برید ششم بهمن تو کافه ها خیام خونی کنید