خلیج فارس: از امروز دیگر هیچ خبری از فروش طلای دست دوم نیست. یعنی اگر سرمایهای جمع کرده بودید که با آن طلای استفادهشده بخرید که در مقایسه با طلای نو اجرت کمتری داشته باشد، برنامهتان را باید تغییر دهید.
به گزارش خلیج فارس؛ این ممنوعیت قرار است خیلی جدیتر از قبل اعمال شود طوری که اگر طلافروشی دست به فروش این طلاهای دست دوم بزند پلمب خواهد شد. چرا چنین اتفاقی افتاده؟
اتاق اصناف میگوید فروشندههای طلای دست دوم فاکتور تقلبی زیادی دست مردم دادهاند یا کارگاههای زیرزمینی داشتهاند که طلای کمتر از 18 عیار یا بدل تولید میکردند و با پوشش طلای مستعمل به دست مردم میدادند.
محمد کشتی آرای، رئیس سابق اتحادیه طلا میگوید: بسیاری از واحدهای دست دوم فروشی، پوششی بودند برای سوءاستفاده از مردم.
به گفته او «برای این طلافروشها صرفه بیشتری داشته مردم آشغال بخرند تا طلا.»
این فعال بازار طلا میگوید آنقدر گزارش تقلب به دست صنف رسیده که تصمیم به این کار گرفته. د
این ظاهرا یکی از دلایل آنها برای ممنوعیت سفت و سخت بر بازار است. بازاری که برای بسیاری از مردم که سرمایه های خرد داشتند جذاب بود.
البته کارشناسهای دیگری هم هستند که میگویند بانک مرکزی ترجیح میدهد مردم را به طلای آب شده بیاورند برای همین هم آنها را به جای خرید طلای دست دوم به این سمت هدایت میکنند تا بخشی از کسری بودجه خود را اینطور جبران کنند.
بانک مرکزی میخواهد طلای آب شدهاش را بفروشد
نکته جالب اینکه این تصمیم تقریبا هم زمان شده با دستور جدید بانک مرکزی برای ممنوعیت عرضه طلای وارداتی توسط صادرکنندگان.
ماجرا چیست؟ از سال 1401 قرار بود صادرکنندهها بعد از صادرات کالا به جای ارز، تعهدشان را با طلا جبران کنند. یعنی برای رفع تعهد ارزی، طلا وارد کشور شود. در شرایط تحریمی که نمیشد در مقابل صادرات از کشورهای دیگر ارز دریافت کرد، واردات طلا راهی جایگزین شد که نه بانک مرکزی ضرر کند و نه صادرکننده.
به واسطه این تصمیم واردات طلا افزایش یافت، طوری که فقط در فصل نخست امسال حجم طلای وارد شده به کشور ۳ برابر سال گذشته بوده است. در نهایت خرداد ماه این دستور متوقف و قرار شد که صادر کننده فقط حواله ارزی خود را برگرداند. حالا اینکه چرا این تصمیم متوقف شد، داستان دیگری است ولی ربط این تصمیم به موضوع طلای دست دوم چیست؟
علیرضا کلاهی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران میگوید احتمالا بانک مرکزی ترجیح میدهد مردم بیشتر از معامله طلای نامطمئن دست دوم، رو به سکه یا طلای آب شده بیاورند. بانک مرکزی باید این طلای آب شده را بفروشد و با این ممنوعیت خرید طلای دست دوم هم به این هدف خود میرسد و هم اینکه تا حدودی میتواند کسری بودجه را جبران کند.
جایگزین: طلای آبشده یا این طلاهای کماجرت
تمام اینها را گفتیم ولی در نهایت راه حل افرادی که میخواهند با طلا سرمایهگذاری کنند چیست؟ اول اینکه طلای آب شده بخرند. این توصیه فعالان بازار است. البته نکته اینکه نمیشود با سرمایههای خرد طلای آب شده خرید. مثلا اگر قبلا فردی 10 میلیون تومان داشت و میخواست آن را پسانداز کند که از تورم عقب نماند میتوانست طلای دست دوم بخرد اما حالا که این نوع طلا ممنوع شده دیگر با این پول طلای آب شده هم نمیتواند بخرد. درنتیجه راه حل چیست؟
میتوانید طلایی بخرید که کم اجرت است. یعنی روی آن هزینه کمتری شده. یک طلا فروش میگوید مثلا النگو اجرت مناسبی دارد. اگر گوشواره میخرید، مدل گوشواره حلقهای اجرت مناسبتری دارند. اگر سرویس طلا میخواهید، سرویسهای تراش خورده مناسبتر هستند. در بین زنجیرها، زنجیر فلامینگو استحکام بیشتر و اجرت بهتری دارد. از بین انگشترها هم مدل ایوا و آوا در این دسته میگنجند. مهم این است که همه آنها طلای نو هستند و تقلبهایی که بالاتر حرف آن شد دیگر در طلای نو رخ نمیدهد چراکه طلای نو از واحد تولیدی به بنکداری رفته و زیر نظارت اتحادیه است.
منبع: هصت صبح